Welkom In De Tuin


Nog  

   maand, dag,  uur, min. sec. 

voor we weer open gaan.

De Holtmaoten

Olga Toonk, 7255 LH Slotsteeg 16 Hengelo Gld

Landschapstuin, 

Tel 0623393965  olgatoonk@gmail.com


De Holtmaoten is een terrein van 9 hectare in het buitengebied van Hengelo (Gld). Naast stukjes bos zijn er heggen, weides, poelen, een plas en een akker. Dat levert een gevarieerd leefgebied op voor veel verschillende soorten planten en dieren. 

Om het terrein in goede conditie te houden moet er veel werk verzet worden; er worden vrijwilligers gezocht!

Je kunt je hiervoor aanmelden bij Olga Toonk.

De Tuin Rondom

Heleen en eddie, Gompertsdijk 3, 7255 PM Hengelo Gld

Wilde tuin, entree € 3,50 pp, groepen (op afspraak) € 4,- pp, incl koffie/thee cake, rondleiding.

tuin@detuinrondom.com  www.detuinrondom.com   06-43223659

De Tuin Rondom is constant in ontwikkeling. De ruim 5000 m2 tuin bevindt zich op de Dunsborg bij het Gelderse Hengelo. Het is een naturalistische tuin waarin planten de kans krijgen zich uit te zaaien maar waarin ook nadrukkelijk geredigeerd wordt. Wat verkeerd staat wordt verwijderd. We proberen hier geen natuur te imiteren maar zien een tuin als een kunstwerk waarin met de natuur mee wordt gewerkt om het gewenste beeld te krijgen. 

De juiste plant op de juiste plek is een belangrijk uitgangspunt. Het streven is om de tuin vier seizoenen lang interessant te houden door bladkleur en -variatie, verspreide bloei en hoogteverschillen maar ook door planten en grassen te gebruiken die in de winter nog een spannend profiel hebben.

Naast al dit plezier heeft onze manier van tuinieren de prettige bijkomstigheid dat het voor het dierenleven ook erg fijn vertoeven is en wij stimuleren dit zoveel we kunnen. Tijdens opentuin dagen geven wij graag een uitgebreide rondleiding met spannende verhalen over onze wederwaardigheden.

Onderstaande tuinen zijn volgend jaar weer open

Tuin De Olde Veld Hoeve

Chantal en Gerard Liesveld, Ruurloseweg 76, 7255 MA Hengelo Gld

Landschapstuin, entree € 3,50 pp, groepen € 5,- pp, incl koffie/thee, rondleiding.

06-14590139   deoldeveldhoeve@gmail.com   www.benbdeoldeveldhoeve.nl/

Deze midden in de mooie streek De Achterhoek gelegen tuin, is ondanks dat hij nog relatief jong is, bezoek meer dan waard.

In een paar jaar tijd is het gelukt om het ruime perceel van in totaal 2 hectare om te toveren in een siertuin van 4000m2 met strakke hagen in combinatie met Engelse borders in organische vormen. De vaste planten, siergrassen en de combinatie met oude bomen geven dit gedeelte een sprookjesachtige sfeer. Door de diversiteit aan planten zal de tuin van mei t/m oktober bezoekers verrassen. Het weidse uitzicht over de groene velden, waar u regelmatig de hazen ziet lopen en weidevogels kunt spotten, onderstreept de landelijke ligging. Via een boomgaard en moestuin komt u in het natuurlijkere gedeelte van de tuin, er is een (wilde) bloemenweide met o.a. vele inheemse planten, diverse zitjes en een rabatten-bos waar reeën steeds naar terugkeren en waar het gezang van vogels oorverdovend is.

In het voorhuis van de boerderij vind u een B&B.

Tuin Hummeloseweg 15

Marian Wilschut, Hummeloseweg 15, Hengelo Gld.

06-38 45 32 17

Verassende tuin, entree gratis


Deze tuin ligt midden in het dorp Hengelo (Gld). Het genieten van de tuin staat voorop. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe je met beperkte tijd en kennis een mooie tuin kunt creëren met een veelheid aan bloemen en planten in allerlei kleuren. Insecten en vogels zijn er van harte welkom. Naast vaste planten zijn er ook siergrassen en enkele oude fruit- en notenbomen.

Vlindertuin de Hemelsleutel 

Lida van Tongeren, Banninkstraat 58, 7255 KE Hengelo Gld.

Landschapstuin. Entree € 3,- pp. incl koffie/thee/limonade

06-15 32 96 94  lidavt@hotmail.com

Onze vlindertuin “de Hemelsleutel“ ligt als een kleine oase in het omringende akkerland. Van bovenaf ziet de vorm er uit als een taartpunt. Het is ook een echte snoeptuin voor bijen, vlinders en alle andere insecten.

Ze drinken er nectar, leggen eitjes op de waardplanten en vervolgens mogen de rupsen eten van de planten. De eitjes en rupsen die ik vind, kweek ik op tot vlinders.

20 jaar geleden zijn we begonnen met het aanleggen van een takkenril om de tuin heen. Vlinders houden van luwte en de rupsen worden zo beschermd tegen invloeden van buitenaf. In de tuin staan fruitbomen, vlinderstruiken en allerlei inheemse planten.

De rust, beslotenheid en de vele bloemen scheppen een sprookjesachtige sfeer.

Wil je graag meer natuur in je tuin? Kom inspiratie opdoen bij zes particuliere tuinen in en om Hengelo (Gld). De tuinen variëren van zeer natuurlijk tot meer gestructureerd, maar ze zijn allemaal vol leven.

Je bent van harte welkom in alle tuinen!

De tuinen zijn elke laatste zondag van de maand (van mei t/m oktober) te bezoeken. 

Let op: niet alle tuinen zijn alle zondagen open, zie hieronder voor schema. 

Openingstijden zijn 11:00 u. tot 17:00 u.

Natuurlijk hanteren wij de Corona maatregelen en houden gezellig afstand.

 

Tuinwaarts

Petra van Heijningen, Schooltinkweg 8, 7021 MC Zelhem

natuurlijke tuin, 

06-51 72 88 79  petravanheijningen@icloud.com  entree gratis


Een bloemrijke tuin met een biologische moestuin, een jonge hoogstamboomgaard en een nog jonger vogelbosje. Het oude prikkeldraad is vervangen door gemengde hagen van meidoorn, veldesdoorn en wilde rozen, waarin altijd vogels te vinden zijn. Aan een bloemenweide wordt gewerkt. Kortom, een natuurlijke boerderijtuin in ontwikkeling.

Wij zijn niet dol op digitale cookies, maar helaas zijn Google en Instagram dat wel. Zonder akkoord zijn de Google kaart en de Instagram foto’s niet te zien. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK